Rizotas su moliūgu


Anglų kalba vadinasi Butternut squash risotto. Pastaruoju metu jis mano vienas mėgstamiausių penktadienio patiekalų (nuo Naujųjų stengiuosi penktadieniais valgyti arba kažką žuviško, arba vegetariško). 



Įdomus faktas tas, kad ryžiai šiam patiekalui ne verdami atskirai puode, o juos troškinant (jeigu taip galima pavadinti) jau paruoštame puode su apkeptais svogūnais ir česnaku alyvuogių aliejuje ir svieste, po trupučiu užpilant karštu vandeniu --- bet apie patį gaminimo procesą recepte žemiau:

Šiam patiekalui pasigaminti reikės:
  • moliūgo
  • risotto/arborio ryžių
  • šlakelio baltojo vyno
  • parmezano sūrio
  • svogūno
  • keletos česnako skiltelių
  • sviesto
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • druskos, maltų pipirų, daržovių sultinio kubelio
Nupjauti moliūgo "uodegas" ir patį moliūga perpjauti tuomet išilgai - padalinti į ketvirčius ir išskobti sėklas. Pabarstyti druska ir maltais pipirais, apšlakstyti lengva ranka su alyvuogių aliejumi. Kepti įkaitintoje orkaitėje kokias 30min kol suminkštėja. Iškeptas moliūgas turėtų aptrodyti taip:


Tuomet galima tą minkštimą išskobti su šaukstu ir per didelius gabaliukus supjaustyti ir paruošti patiekalui štai taip:


Aš mėgstu tokius patiekalus gaminti viename puode, todėl dideliame įkaitintame puode įpilus alyvų aliejaus ir idėjus pora šaukštų sviesto, apkepinu smulkintą svogūna su smulkintu česnaku. Kepinti nereikia per ilgai - leisk svogūnams paprakaituoti, bet nesudegti.

Į tą patį puodą supilti ryžius (nerašiau kiekio, nes jis priklauso nuo valgančiųjų skaičiaus - taip pat ir moliūgo dydis). Juos nuolat pamaišant švelniai pakepinti (pamatysi, kaip jie šiek tiek pakeičia spalvą - pasidaro beveik permatomi).

Kad nesudegtų ryžiai, įpilti šlakelį baltojo vyno (dievinu tą kvapą). Vėl pamaišyti viską puode ir pakepinus užpilti nepagailint šlakeliu verdančio vadens, kad apsemtų ryžius (nepamiršk maišyti, nes ryžiai gali labai greitai pridegti, kadangi jie gan greitai sugeria visą vandenį/drėgmę ir virsta koše). Tuo metu galima ir pagardinti prieskoniais: druska, maltais pipirais ir daržovių sultinio kubeliu. Vandens dapilinėti tol, kol išverda ryžiai (paragauk ir pajausi, ar jie jau išvirę - jie neturi būti tokie minkšti kaip Ilgagrūdžiai ryžiai).

Į jau išvirtus ryžius/košė - suberk smulkintą moliūgą ir pamaišyk. Pagal skonį galima dar idėti nepagailint sviesto ir parmezano sūrio. Kada pasidaro graži "košinė" masė - patiekalas paruoštas :)

Aš mėgstu juos valgyti dar pasibarstant parmezano sūriu :) Tiesa, nuotraukoje galima matyti ir moliuskus, bet jau čia kita istorija :) 

Skanaus!