Citrininis morenginis pyragas


Pagaliau radau patį geriausią šio nuostabus saldžiarūgščio citrininio morenginio pyrago receptą! Elizabeth Coane Goodfellow (1767-1851) yra pirmoji, kuri pristatė šį pyraga Filadelfijoje (Amerika). Pyragas ne tik yra skanus, tinkantis pavasariui ir vasarai atsigaivinimui, bet ir atrodo labai puošniai - ypač atpjautas :)



Pyragui pasigaminti reikės:
1. Tešlai:
  • 300g miltų
  • 3 arb. š. cukraus pudros
  • 1 kiaušinio trynys
  • 2-3 š. vandens
2. Įdarui:
  • 100g kukurūzų miltų (cornflour)
  • 200g cukraus
  • 120ml citrinos sulčių
  • 350ml vandens
  • 2 arb. š. tarkuotos citrinos žievelės
  • 3 kiaušinio tryniai
  • 60g sviesto
3. Morengui:
  • 3 kiaušinio baltymai
  • 100g cukraus
  • šlakelis citrinos sulčių

Pyrago gaminimo eiga:

Pirmiausia reikia pasigaminti tešlą - maišant/minkant miltus, cukraus pudrą ir sviestą (masė turi atrodyti biri kaip smėlis). Įminkyti kiaušinio trynį ir vandens, kuris padės tešlai sulipti į kamuolį. Tokią suminkytą tešlą idėti į plastikinį maišelį ir į šaldytuvą (30min). Atšalusią tešlą išimti iš šaldytuvo ir palaikyti kambario temperatūroje, kad būtų galima gražiai iškočioti ir ja pedengti pyrago kepimo formos dugną ir kraštus (kad pyragas nepriliptų - į kepimo formą megstu patiesti sviestinio popieriaus). And tokio blyno patiesti sviestinio popieriaus ir įberti ryžių, kad jie prispaustų tešlą ir neleistų jai per daug išsikelti. Taip pyragą kepti orkaitėje 10min 175 Celsijaus temperatūroje. Pakepus nuimti sviestinį popierių ir ryžius ir dar įdeti kepti 10min.

Įdarui pasigaminti kukurūzinius miltus, cukrų, citrinos sultis ir vandenį nuolatos maišant reikia užvirti puode. Masė turi būti kreminės konsistencijos kai sutirštėja. Tokią masę patraukti nuo viryklės ir įmaišyti tarkuotos citrinos žievelę ir atsargiai įmaišyti kiaušinio trynius (atsargiai, kad nepasidarytų kiaušinienė). Ir galiausiai įmaišyti sviestą. Atvėsusią masę (po kokios 15min) supilti į pyrago kepimo formą, kurioje jau iškeptas pyrago padas.

Morengui išplakti kiaušinio baltymus, po truputį beriant cukrų į masę ir įpilant šlakelį citrinos sulčių (labai nedaug - tai padės baltymams geriau išsiplakti). Išplaktus baltymus atsargiai sudrėbti į pyrago kepimo formą ant supilto įdaro. Su šaukštu ar lopetėle padaryti "spygliukus".

Tokį paruoštą pyragą kepti 5-10min 190 laipsnių Celsijaus temperatūroje, kol morengas gražiai paruduos. Iškeptą pyragą išėmus iš orkaitės palikti atvėsti kokiai valandai ir tada patiekti.

Žemiau pateikiu video, pagal kurį gaminau pyragą :) Rekomenduoju pažiūrėti.



Skanaus :)